Cockburn Wetlands Precinct 

Client: City Of Cockburn 

Architect: Site Architecture Studio

Images: Echo Media

Location: Bibra Lake

Building Size: Precint: 1500m2 

Completed: July 2021

Building Size: Bibra Lake

Client: City Of Cockburn 

Completed: July 2021

BE Project September-21.jpg
BE Project September-66.jpg
EchoMedia-21.jpg
BE Project September-7.jpg
EchoMedia-21.jpg
BE Project September-9.jpg
BE Project September-33.jpg

The Cockburn Wetlands Details 

The redevelopment of The Wetlands Precinct on Hope Road in Bibra Lake include management of major Stakeholders; WA Wildlife (formerly Native ARC Inc), the Wetlands Centre and the Bibra Lake Scouts remained operational throughout the construction of the new precinct. Construction commenced in January 2020, and completion July 2021. 

The large Precinct Development incuded the following buildings to be constructed:

  • New WA Wildlife (formerly Native ARC) facility and renovation of the existing building

  • Renovation and extensions to The Wetlands Centre building:

  • An education room, relocated meeting room, educational artificial wetland and a nursery

  • New Bibra Lake Scout shed with dedicated Rovers den

  • Additional parking and improved traffic and public access to the site

  • Interconnected landscaped walkways and outdoor classrooms 

The Wetlands Precinct has been designed to allow the three key onsite stakeholders to expand their operations as well as cater for the wider community.

Metal wall and roof cladding in colours that reflect the natural bush are combined with feature rammed earth walls that define the entrances and offer opportunities for wayfinding and artistic expression through its colour, form, and texture. Formal paths between the buildings will reflect the colours and material used in the rammed earth to further connect the architecture with the landscape.