The Hill Top

Client: Private Client

Architect: ADTC Architects

Images: Silvertone Photography

Location: Gooseberry Hill

Building Size: 365m2

Completed: 2015

BE160 Gooseberry Hill  (24).jpg
BE160 Gooseberry Hill  (18).jpg
BE160 Gooseberry Hill  (19).jpg
_MG_4406.jpg
BE160 Gooseberry Hill  (22).jpg
BE160 Gooseberry Hill  (15).jpg
BE160 Gooseberry Hill  (6).jpg

The Hill Top Private Residence

BE Projects successfully completed the construction of this custom home perched on a steep block. The challenging Gooseberry Hill site offers the owners panoramic views of the Perth skyline.

The high-quality residence combines passive solar design principles in a striking mix of natural and man-made finishes to produce an elegant living environment for the owners with minimal reliance on artificial heating and cooling. To combat the challenges of the site, heavily insulated framed construction was used to provide a light and floating platform for elevated living. Cross ventilation is maximised through the use of glass louvres in combination with large-format glazing to capture the impressive views of the surrounding environment.

 

This new residence has been designed to make the most of a steeply sloping site while maximising the owners’ outlook to the city views, as well as capturing as much of the warming winter sun as possible in the main bedroom and internal and external living areas. The homeowners, having already lived in one of Allan Davies & Trevor Chudleigh Architects’ designs for 25 years, asked the company to recreate the best features from their original house on this new site.